About Stand Up Paddle Surfing

Stand up paddle surfen (Supsurfing), of in de Hawaiiaanse taal Hoe he’e Nalu, is een oude vorm van surfen met een Hawaiiaanse geschiedenis en opnieuw naar voren gekomen als een manier om te surfen waarbij surfinstructeurs grote groepen studenten staand op hun boards instructies gaven en zo vanuit een hoger standpunt meer zicht hadden op de surfers en op wat er om hen heen gebeurde.

De eerste supsurfers gebruikten een gewone paddle en een normaal formaat longboard. Echt populair werd het pas in de “early 60’s” , de “Beach Boys” van Waikiki, maakten staand op hun boards, foto’s van de toeristen tijdens het surfen. Daar is de term beach boy surfen uit ontstaan. Een andere benaming voor Stand Up Paddle Surfen.

De sport geeft atleten een krachtige “Core Work-Out”  en wint aan populariteit omdat er al diverse beroemdheden zich op de “Sup” hebben laten zien en de beoefenaars van de sport de perfecte cross-over training relatief eenvoudig uit kunnen voeren. Over de hele wereld worden stand up paddle surfers gespot. Op binnenwater of op zee en dus ook aan de Nederlandse kust. sales@supsurfing.nl

Click image to play the video!

suppen is goed voor je

Suppen is goed voor je

Stand up paddle surfing (Supsurfing), or in the Hawaiian language Hoe he’e nalu,  is an ancient form of surfing with a Hawaiian heritage and re-emerged as a way for surfing instructors to manage their large groups of students, as standing on the board gave them a higher viewpoint, increasing visibility of what was going on around them. To begin with, this started with using a one-bladed paddle, whilst standing on a normal length surfboard. The popularity of the modern sport of SUP has its origination in the Hawaiian Islands. In the early 1960s, the Beach Boys of Waikiki would stand on their long boards, and paddle out with outrigger paddles to take pictures of the tourists learning to surf. This is where the term “Beach Boy Surfing”, another name for Stand Up Paddle Surfing originates.

The sport benefits athletes with a strong ‘core’ workout and is gaining in popularity as celebrities are sampling the sport, and cross-over athletes are training with stand up paddling. SUPs have been spotted around the globe, anywhere where there is easy access to safe waters.

Wat is suppen?
De snelst groeiende watersport op dit moment.
Stand Up Paddle is de snelst groeiende watersport op dit moment. Dat is omdat je binnen een paar minuten al met plezier op de plank staat en kunt suppen. Deze sport is echt toegankelijk voor iedereen.
SUP staat voor Stand Up Paddle, en is ontstaan op Hawaii. Surfleraren aldaar stonden op hun board met een peddel om zo bij hun leerlingen te kunnen blijven, instructies te geven en overzicht te houden.
Sinds big wave surflegende Laird Hamilton in 2006 met zijn surfboard en peddel het kanaal overstak, is de populariteit van de sport enorm toegenomen.
Suppen groeit inmiddels ook in Nederland steeds sneller. Dit is ook niet verwonderlijk als je bedenkt dat de sport beoefend kan worden op zee,  rivieren, kanalen, sloten en meren. Nederland bestaat voor 20% uit water. Er is dus altijd water in de buurt om te suppen. Daarnaast is het gezond en leuk om te doen. Je bent niet afhankelijk van wind, het is geschikt voor iedereen. Het enige dat je nodig hebt is een board, peddel, water en natuurlijk een zwemdiploma!

Stand Up Paddle, SUP, Supsurfing